Omgeving

Barchem

Barchem is een prachtig dorp gelegen aan de rand van de Lochemseberg. Het heeft een rijke historie en een bloeiend verenigingsleven van alle soorten sport tot muziek. Elk eerste weekend van juli ziet het dorp zwart van de wandelaars, dan is de Barchemsevierdaagse met elk jaar meer dan 1000 deelnemers. Midden in ons dorp staat trots onze mooi kerk en ga je dan richting Zwiep dan draait daar onze Zwiepsemolen. Op de Lochemseberg dwalen in het nachtelijk duister de Witte Wieven daar. Barchem telt ongeveer 900 inwoners maar heeft ook een heel groot buiten gebied. Kortom hou je van wandelen en fietsen dan moet je zeker ons mooi Barchem eens bezoeken.

 

dscn2341  barchem_20111023_1 stam 567 Lochemse Berg

Lochem

Lochem heeft het allemaal! Fraaie overnachtingmogelijkheden, mooie routes, goed onderhouden fiets- en wandelpaden, bijzondere winkels, een authentieke stad, charmante dorpen, en evenementen voor verschillende doelgroepen.

 

Natuur

Lochem is een rijke gemeente: rijk aan natuur en cultuur. Wie rust en ruimte zoekt en van natuur en landschap wil genieten, kan eindeloos fietsen en wandelen. Het fraaie natuurschoon oefent een grote aantrekkingskracht uit. Ten zuidoosten van Gorssel langs de Elzerdijk, Dortherdijk en aan weerszijden van de Reeverdijk bevindt zich de Gorsselse Heide, een 100 ha groot natuurgebied. Ten westen van Gorssel ligt een uiterwaardengebied, de Ravenswaarden, met enkele rivierduinen, een grote vogelrijkdom, wilde planten, meidoornhagen, en een prachtig uitzicht op de IJssel. Ten westen van Lochem ligt Het Grote Veld, een loof- en naaldbos met enkele percelen heide met vliegdennen en jeneverbesstruiken. De Paaschberg is 20 ha. en ligt aan de zuidwestzijde van Lochem. Met vraaie vergezichten, loofbos een watertoren en het openluchttheater. De Lochemse en Kale Berg is een heuvelachtig gebied 1 km ten zuidoosten van Lochem met voornamelijk bos en prachtige vergezichten. Het hoogste punt ligt ca. 50 m. boven NAP, ofwel 35 m. hoger dan de omgeving.

 

Kastelen

De kastelen en landhuizen in de gemeente Lochem zijn niet te bezichtigen (uitgezonderd Huis Verwolde) echter, de landgoederen zijn vrij toegankelijk. Voorbeelden van deze huizen in Lochem zijn: Huize de Boekhorst, hier heeft o.a. dr. W.C.H. Staring gewoond en Huize de Heest. De eigenaar van Huize de Heest schonk in 1952 een zeshoekige bank aan de Zwiepse gemeenschap, deze is geplaatst op de splitsing in Zwiep. Het vroegere kasteel Dorth in Kring van Dorth (12e eeuw) is in de 18e en 19e eeuw in verval geraakt en praktisch geheel afgebroken. Het huidige huis is gebouwd in 1928. In Laren aan de Rossweg vind je Huize ’t Ross, het huis is lange tijd in bezit geweest van de Ridders van Rappard, een zeer belangrijke familie met belangrijke functies. Aan de Ooldselaan in Laren staat Havezathe Oolde, gebouwd in 1663. Rond 1771 werd het huis gemoderniseerd en kreeg het een nieuwe ingangspartij. Tot slot staat in Eefde Huize Den Dam (14e eeuw) en in Almen Huize Ehze (1981).

 

Abseilen, Achterhoekse routes, Achterhoekse wijn, Almen, ANWB, Artfair, Barchem, Ballonvaart, Bed & Breakfast, Berg, Berkelzomp, Biologische adressen, Boerenbed, Boerderij, Boerderijwinkels, Boogschieten, Boomhut bouwen, Bootje varen, Bossen, Bowlen, Bungalows, Campings, Culinair, Cultuur, Dikke boom, Eefde, Epse, Evenementen, Exel, Ezeltocht, Fietsen, Galeries, Golfbaan (18 holes!), Gorssel, Harfsen, Heide, Hotels, Huifkar, Joppe, Kaasboerderij, Kamperen, Kampeerboerderij, Kanovaren, Karting, Kasteeltuinen, Kerken, Kidsactiviteiten!, Kinderboerderij, Kinderroutes, Klimmen, Klootschieten, Koken, Kring van Dorth, Laren, Lochem, Landhuizen, Molen, Mosterd maken, Museumboerderij, Musea, Minicampings, Nieuw: digitale routes door Lochem, Outdoor, Ontdekking van Tom Koolhaas, Ooievaars, Openluchttheater, Paardrijden, Picknicken, Piratenavontuur, Restaurants, Sauna, Schouwburg, Shoppen, Skaten, Skeeleren, Spooktochten, Staring, Stayokay, Sterrenwacht, Streekproducten, Synagoge, Tennissen, Theekoepeltje van Staring, Theetuinen, Touwslagerij, Uutbloashuuskes, Vakantiewoningen, Valkeniers, Vissen, VVV, Vlindertuin, Vlotten bouwen, Wandelen, Wellness, Wijn proeven, Witte Wieven, IJs, IJssel, Zwembaden, Zwiep.